twopoint studio

H - The Baltimore Station

The Baltimore Station

Location: Baltimore, MD
Client: The Baltimore Station
Contractor: The Michael Group
Size: 5,500 sq ft renovation, 10,300 sq ft addition
Budget: $3.1 million

 

This addition and renovation of a historic firehouse for the Baltimore Station into a residential treatment facility for men with substance abuse addiction is located in the Sharp-Leadenhall neighborhood of South Baltimore. The program consists of beds for 92 men, including two dorms, semi-private suites, bathrooms, commercial kitchen, and dining areas. In addition, office space was provided for counselors and administration. The facility incorporates green technology and includes a green roof, autoclaved aerated concrete masonry, and a restored original spiral stair discovered during demolition. Salvaged doors from another historical property were part of a design/build charette including designers, staff, and residents.

station full.jpg
 
station front.jpg
B%20Station%201s[1].jpg
station new.jpg